Studiu de piață: Cortina North – ansamblul cu cel mai bun randament din zona de nord a Bucureștiului

Investițiile în apartamente pe piața rezidențială din București – Este zona de nord cea mai bună opțiune pentru investitorii care caută randamente bune la închiriere?

În ultimii doi ani, piața rezidențială a avut o evoluție interesantă în București, pe fondul scăderii numărului de unități noi livrate, a creșterii inflației, a creșterii cotei de TVA și a menținerii dobânzilor la cote ridicate. 

Prețurile apartamentelor noi au crescut, dar, cu toate acestea, specialiștii indică o creștere în volumul tranzacțiilor.

Cu toate că, pe parcursul anului 2023, apartamentele din segmentul premium și fine living au ocupat cea mai mare cotă de tranzacționare, finalul lui 2023 și începutul lui 2024 au înregistrat cereri mai mari pe segmentul de preț mediu, între 120.000 euro și 140.000-160.000 euro.

Piața chiriilor a crescut și ea atât în ceea ce privește prețurile, cât și în raport cu volumele, având ca bază mărirea prețurilor de achiziție și piața creditării. Aceste aspecte îngreunează posibilitatea de cumpărare pentru un anumit segment de cumpărători, dar și dezvoltarea segmentului de închirieri pe termen scurt (numit și “regim hotelier” sau Airbnb). Închirierile de tip Airbnb, deși implică procese mai complexe de administrare și investiții inițiale mai mari, generează încasări și, implicit, randamente foarte bune pentru cei interesați de acest tip de business.

Închirierile pe termen lung (începând cu 6 luni-1 an) au avantajul unor investiții mai mici de timp și resurse

Zona de nord, prin prisma apropierii de aeroport și a concentrării huburilor de birouri din zonă, la care se adaugă multitudinea de facilități, zonele comerciale și cele de agrement, este cea mai cautată de investitorii care au în perspectivă închirierea. Însă, pentru a asigura o rată de ocupare corespunzătoare (peste 80% pe an) și un randament conform așteptărilor clienților, între 6 și 7,5%, proprietățile trebuie să îndeplinească anumite criterii:

Localizarea

 • Accesul facil la bulevardele principale
 • Apropierea de facilități 
 • Existența unei comunități
 • Calitatea construcției (pentru a reduce reparațiile sau intervențiile ulterioare)
 • Administrarea corespunzătoare a ansamblului

Dintre proiectele și proprietățile analizate, am făcut o selecție reprezentantivă:

 • cel mai bun randament îl oferă 
 1. studiourile duble și apartamentele de 2 camere
 2. zona Pipera, localizarea apropiată de centrele de birouri
 3. proiectele realizate de către dezvoltatori cu experiență și credibilitate crescută
 4. proiectele care au reușit să creeze comunități și destinații
 5. proiectele cu arhitectură modernă și calitate premium a construcției și a finisajelor

Conform analizelor, Cortina North oferă, în acest moment, cel mai bun randament, fiind unul dintre cele mai reprezentative ansambluri rezidențiale, totalizând 1505 unități locative.

Cortina este deja un brand consolidat, cu o reteta de success pe segmentul affordable luxury, dezvoltatorul reușind să creeze atât un produs de excepție pentru locuit, cât și un produs cu apreciere rapidă în timp (prețurile înregistrează creșteri de 20-25% de la lansare la livrarea unei faze). Cu două etape de dezvoltare deja încheiate, proiectul se află în ultima faza de construcție, urmând ca, până la sfârșitul acestui an, să predea cele 10% unități rămase disponibile.

Localizarea foarte bună, dublată de acces direct la strada principala, master plan și partitionare eficiente, pretul abordabil, în limitele cerute de piata actuala, credibilitatea brandului de dezvoltator consolidata de-a lungul anilor prin retetele constructive și eticheta comunității sunt elemente care aduc plus-valoare unui proiect. 

Comparativ cu alte proiecte de anvergură din imediata vecinătate, randamentele estimate pentru investițiile în apartamentele din Cortina North excelează. Pentru aceste proiecte vechi, randamentele anuale estimate se situează între 4-6%, iar locuințele din Cortina North oferă un potențial intre 8% și 10% randament anual pentru proprietarii care optează să le închirieze, fie că e vorba de garsoniere, apartamente cu 2 sau 3 camere.

„Succesul Cortina North se datorează locației sale strategice, facilităților extraordinare, dar și managementului profesionist al întregului proiect”, explică Andrei Dumitrescu, expert imobiliar. „Investitorii înțeleg că aici primesc un pachet complet de beneficii care maximizează atât confortul, cât și rentabilitatea investiției.”

Pe lângă ratele de randament superioare, Cortina North excelează și prin implementarea unor servicii inovatoare care sporesc și mai mult atractivitatea proiectului pentru investitori. De pildă, proprietarii au opțiunea unui program flexibil de închiriere pe termen scurt, care permite valorificarea optimă a apartamentelor în perioadele de vârf. De asemenea, serviciile complete de property management acoperă toate aspectele operaționale, ușurând sarcina investitorilor, dar și a utilizatorilor final.

În concluzie, deși toată zona de nord atrage investitori prin proiectele sale ambițioase, Cortina North se evidențiază ca liderul detașat în termeni de randament. Indicatorii superiori, managementul excelent și facilitățile de top fac din acest ansamblu rezidențial o opțiune de neratat pentru investitorii care caută cele mai profitabile oportunități imobiliare din Capitală.

Cortina North, ansamblul premium localizat în cea mai vibrantă zonă a Bucureștiului (Pipera Nord), în proximitatea celui mai mare hub office din capitală, beneficiază de o paletă largă de facilități unice în zonă precum pistă de alergare de peste 1,5 km, 10.000 mp spații verzi și, în curând, un centru wellness holistic.

Eden Capital Development, dezvoltatorul proiectului este prezent pe piața rezidențială din București inca din anul 2009. Compania are în portofoliu, sub brandul Cortina cinci ansambluri , unele finalizate, altele aflate în curs de dezvoltare – Cortina Residence, Cortina Academy, Cortina North, Cortina 126 și Cortina Elysium, totalizand aproximativ 3000 de apartamente premium și ultra premium.

Author: bv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *