Primarul Brașovului, Allen Coliban, solicită mai multe măsuri pentru gestionarea interacțiunilor cu urșii

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a discutat într-o conferință de presă despre necesitatea îmbunătățirii gestionării situațiilor în care urșii ajung în zone locuite, subliniind că Ordonanța de Urgență nr. 81/2021 reprezintă un prim pas important în protejarea vieții umane, dar că este nevoie de mai multe măsuri de informare și educație, atât în rândul autorităților, cât și al populației.

Situația actuală și intervențiile la Brașov

Coliban a menționat că de la apariția ordonanței s-a confruntat cu 30 de situații de relocări de urși. În prezent, la Brașov nu au existat cazuri de urși cu comportament deviant care să prezinte semne de agresivitate și intenție de atac, iar singura situație gravă a fost eutanasierea unui pui de urs anul trecut, după ce a căzut de la etaj într-o parcare de mall.

„Ordonanța a reprezentat un pas înainte în protejarea populației pentru că, acum, avem o echipă definitivă care este responsabilă în a evalua riscul și a lua măsuri”, a declarat primarul. El a adăugat că aproape 30 de urși au fost relocați fără a exista incidente grave.

Necesitatea unei reacții mai rapide și instruirea echipelor

Primarul a subliniat că este crucial ca echipele de intervenție să fie instruite pentru a reacționa rapid în cazul urșilor agresivi, astfel încât să se poată face izolarea, capturarea și, dacă este necesar, recoltarea acestora. De asemenea, Coliban a punctat necesitatea unei informări corecte a populației asupra riscurilor și a metodelor de prevenție.

„Trebuie instruite echipele pentru a avea o viteză de reacție corespunzătoare astfel încât, în cazul unui urs agresiv, să se poată face izolarea și capturarea lui și chiar și recoltarea lui dacă situația o impune”, a afirmat Coliban.

Necesitatea unei strategii și colaborarea cu ICAS

Coliban a evidențiat că este nevoie de o strategie clară pentru a limita coborârile urșilor din pădure în oraș. Primăria Brașov a avut un contract cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) pentru realizarea unei strategii în acest domeniu, dar contractul a trebuit să fie reziliat deoarece documentul nu a fost livrat la timp.

„Avem nevoie de o strategie, pe care am avut-o bugetată și contractată cu specialiștii de la ICAS, care să limiteze coborârile ursului din pădure în oraș – să găsim o soluție de monitorizare, să folosim garduri electrice și să creăm niște puncte de barieră”, a spus primarul.

Author: bv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *